Ordsvall

torsdag, juli 01, 2010

Att vara klok, smart eller intelligent

Sitter på jobbet och diskuterar med min kollega. Han uttrycker att han tycker att jag är klok och då nappar jag direkt och börjar analysera betydelsen. Hur är man egentligen när man är klok? Hur är man som vis? Vi konstaterar att endast äldre människor kan vara visa. Det behövs år av erfarenhet och kanske måste man vara klok i botten för att kunna bli vis. Det låter ju rätt logiskt. Smart kan man vara utan att vara klok. Smart är man när man kan utnyttja sin intelligens i vardagen på ett bra sätt. Då kommer vi in på ännu ett ord. Intelligens. Vad är det? Jo, vi kommer fram till att intelligens är något man föds med. Det är att ha förmågan att kunna tänka rationellt och logiskt. Att träna upp sin intelligens går till viss del, men det är ändå till grunden styrt av ens gener. Att sedan använda den förmågan är att vara smart. Tillslut kommer min kollega fram till att klok är man när man är smart och har moral och omdöme. Det är på något sätt djupare rotat än att vara smart.

Vad tycker ni?

Etiketter:

2 kommentarer:

  • Kul att du tänkte på mig!
    Jag anser att man inte behöver vara gammal för att var vis/klok. Klokhet kommer med erfarenheter (och ja visst erfarenhet får man ofta med åldern) JA, men erfarehetens frukter får man endast om man är intelligent nog att få insikt (alltså lära sig läxan) i erfarenheten. Tänk såhär; man sitter ensam i ett tomt rum i 90 år, man kommer inte bli klok eftersom man inte får några erfarenheter att dra nytta av. Ett annat exempel är att man helt enkelt aldrig analyserar vad man gjort, detta kräver intelligens.
    Napoleon sa: "En åsna kan gå fyra kampajer med Prins Eugen, men är i slutändan fortfarande bara en åsna". Åsnan är inte intelligent nog för att lära sig av Prins Eugens krigskonst.

    Klokhet/vishet = Summa kunskap samlad av lärda erfarenheter.


    Att vara smart är är väl lite mer svårdefinerat, oftast ser man ju en smart person som en människa med snabba svar och kopplingar (läs: streetsmart)än någon som doktorerar i kvantfysik.

    Egentligen är väl smart bara ett uttryck för hög intelligens? Precis som dum är ett uttryck för låg intelligens.

    Intelligens anser många forskare är ett bredare uttryck än IQ, det finns många olika intelligenser. Beethoven var ett musikaliskt geni, han var kreativt intelligent. Steven Hawking är logiskt (IQ), Einstein var något mittemellan. Sen kan man vara socialt intelligent (EQ tror jag det heter), läsa människor osv.

    Någon som är mycket intelligent (ett geni) är någon som har hög kapacitet inom ett område, annars hade väl alla som var 'jätte intelligenta' varit sjukt bra på allting?

    Av Anonymous John Råd Juvas, Klockan 9:48 em, juli 01, 2010  

  • okey.. bäst före datum har gått ut för denna diskution.

    Sökte på wikipedia om en förklaring för smart och klok och till min förvåning fick jag inte upp någon information alls.

    knepigt.

    men ni har en bra redogörelse vad det innebär. tackar för det. Skicka det till wikipedia

    Av Anonymous Anonym, Klockan 9:18 em, februari 04, 2011  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]



<< Startsida